USAHAWAN MENJUAL PAKAIAN

Nama : Asna Naemah Bnti Morobistah
Umur : 48 tahun
Ahli

: 2018

 

Latar Belakang

Pn. Asna memulakan perniagaan tudung dan pakaian sejak 2015 lagi. Perniagaannya tertumpu kepada jualan tudung dan pakaian wanita dan kanak-kanak. Puan Asna telah membuka kedai butik kecil-kecilan yang diberi nama Saribanun Collection yang terletak di Pekan Semporna. Perniagaanya berkembang daripada jualan dalam talian kepada jualan luar talian.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum menjadi ahli pusat internet Pn. Asna hanya menjual melalui atas talian dengan menggunakan aplikasi whatsap (Group) dan dropship. Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM500 – RM100 sahaja sebulan.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas menjadi ahli pusat internet, pihak pusat internet memberi tunjuk ajar dengan mempromosikan jualan online beliau iaitu mengunakan page facebook (Saribanun Collection) dan dia juga merupakan pengguna aktif

 

 

Latar belakang

Widyanah Bt Syamsuddin merupakan anak jati Kg. Ungkuraya yang terletak sekitar radius 7KM daripada Pusat Internet Kg. Tagasan Tani. Beliau mula menjinakkan diri dalam perniagaan membuka warung makanan. Warung tersebut diberi nama “ Warung Tepi Jalan”. Pada mulanya, beliau membuka warung di Jalan Kunak dan seterusnya berpindah ke Semporna beliau tetap meneruskan perniagaan warung makanan. 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Puan Widyanah Bt. Syamsuddin memperkenalkan servis dan perkhidmatan melalui apliksi mudah ahli (Facebook dan whatsapp) Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM500 – RM1000 sahaja sebulan.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas menjadi ahli pusat internet, pihak pusat internet memberi tunjuk ajar dengan mempromosikan perkhidmatan beliau secara efesyen iaitu mengunakan page facebook.